espa
MENU

ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του παρόντος αναπτυξιακού νόμου είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α. Εμπορική εταιρεία,
β. Συνεταιρισμός,
γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ),
δ. υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,
ε. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,
στ. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον:
i)δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού,
ii)δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών,
iii)δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

Στα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

  • Οι φορείς, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υπάγονται στο παρόν, οφείλουν να τηρούν από τον χρόνο έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ή απλογραφικό λογιστικό σύστημα για επενδυτικά σχέδια των οποίων το επιλέξιμο κόστος δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, καθώς και διακριτή λογιστική παρακολούθηση των μεγεθών, που σχετίζονται με την υλοποίηση του σχεδίου και τους όρους της απόφασης υπαγωγής. Στις αποφάσεις προκήρυξης μπορεί να ορίζονται πρόσθετα λογιστικά βιβλία και άλλες υποχρεώσεις, που οφείλουν να τηρούν οι φορείς επενδυτικών σχεδίων με απλογραφικό λογιστικό σύστημα, καθώς και οι περιπτώσεις, στις οποίες οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων πρέπει να τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, πριν από την υποβολή αίτησης υπαγωγής.
  • Ορίζεται διάστημα τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων των φορέων μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και την πιστοποίηση έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του, ως εξής: τριών (3) ετών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τεσσάρων (4) ετών για τις μεσαίες επιχειρήσεις και πέντε (5) ετών για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), το παραπάνω διάστημα παρατείνεται για όσα επιπλέον έτη διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης.

Τα επενδυτικά σχέδια, που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων (Αναπτυξιακός Νόμος), θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης καθώς επίσης θα πρέπει να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • δημιουργία νέας μονάδας
  • επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
  • διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
  • θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος ενισχύει επενδυτικά σχέδια που μπορούν να λαμβάνουν ενισχύσεις για επιλέξιμες δαπάνες:

α. Περιφερειακού χαρακτήρα για αρχική επένδυση, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με ενισχύσεις μη περιφερειακού χαρακτήρα των λοιπών τμημάτων του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού

β. αποκλειστικά μη περιφερειακού χαρακτήρα από τα υπόλοιπα τμήματα του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού και άλλων Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 προβλέπεται να ενισχύσει επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο ορισμένων καθεστώτων του, με ποσοστά ενισχύσεων με βάση τις εντάσεις του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το μέγιστο ποσό είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000€) για τα οποία σχέδια δεν εφαρμόζεται ο χαρακτήρας της αρχικής επένδυσης. Τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια δύνανται να ενισχυθούν με το σύνολο των κινήτρων εφόσον αφορούν σε πολύ μικρές/μικρές επιχειρήσεις. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η ενίσχυση περιλαμβάνει τα εξής κίνητρα.

  • φορολογική απαλλαγή
  • επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

 

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Για την υπαγωγή στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου απαιτείται η υποβολή επενδυτικού φακέλου με ελάχιστο ύψος προϋπολογισμού. Αυτό καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης:

  1. ποσό 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις
  2. ποσό 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις
  3. ποσό 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις
  4. ποσό 150.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις
  5. ποσό 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΔΩ